zondag 16 april 2023 om 10.00 uur

Morgendienst
Voorganger(s): Ds. G.C. Buijs
Ouderling(en): Dhr. R. Kruse
Organist: Dhr. G. Voortman

Welkom en mededelingen

Zingen: Psalm 150

Bemoediging en groet

Paasgroet (samen met de tolk)

Aansteken paaskaars door iemand uit Oekraïne

We luisteren naar: https://www.youtube.com/watch?v=dH_Dglev7h4

We lezen het Paasevangelie naar: Lucas 24: 1-12)

(gelezen in het Oekraïens en Nederlands via de Beamer)

1..Maar op de eerste dag van de week gingen ze bij het ochtendgloren naar het graf met de geurige olie die ze bereid hadden. 2.Bij het graf aangekomen zagen ze echter dat de steen voor het graf was weggerold, 3.en toen ze naar binnen gingen, vonden ze het lichaam van de Heer Jezus niet. 4. Ze wisten zich geen raad. Plotseling stonden er twee mannen in stralende gewaden bij hen. 5.Ze werden door schrik bevangen en bogen het hoofd. De mannen zeiden tegen hen: ‘Waarom zoeken jullie de levende bij de doden? 6.Hij is niet hier, Hij is uit de dood opgewekt. Herinner je wat Hij jullie gezegd heeft toen Hij nog in Galilea was: 7.de Mensenzoon moest worden uitgeleverd aan zondaars en moest gekruisigd worden en op de derde dag opstaan.’ 8.Toen herinnerden ze zich zijn woorden.

9.De vrouwen keerden terug van het graf en gingen aan de elf en aan alle anderen vertellen wat er was gebeurd. 10.Het waren Maria van Magdala, Johanna, en Maria, de moeder van Jakobus, en nog een aantal andere vrouwen die hen vergezelden. Ze vertelden de apostelen wat er was gebeurd, 11.maar die vonden het maar kletspraat en geloofden hen niet. 12.Petrus echter stond op en rende naar het graf. Hij bukte zich om te kijken, maar zag alleen de linnen doeken liggen. Daarop ging hij terug, vol verwondering over wat er gebeurd was.

We luisteren naar https://www.youtube.com/watch?v=6BOFt0dMfD4

Gebed (samen met de tolk)

Kinderlied: Hemelhoog 182 (Hij leeft)

Schriftlezing: Lucas 24: 13-35 (NBV 21)

(gelezen in het Oekraïens en Nederlands via de Beamer)

13.Diezelfde dag gingen twee van de leerlingen op weg naar Emmaüs, een dorp dat zestig stadie van Jeruzalem verwijderd ligt. 14.Ze spraken met elkaar over alles wat er was voorgevallen. 15.Terwijl ze zo met elkaar in gesprek waren, kwam Jezus zelf naar hen toe en liep met hen mee, 16.maar hun blik werd vertroebeld, zodat ze Hem niet herkenden. 17.Hij vroeg hun: ‘Waar lopen jullie toch over te praten?’ Daarop bleven ze somber gestemd staan. 18.Een van hen, die Kleopas heette, antwoordde: ‘Bent U dan de enige vreemdeling in Jeruzalem die niet weet wat daar deze dagen gebeurd is?’ 19. Jezus vroeg hun: ‘Wat dan?’ Ze antwoordden: ‘Wat er gebeurd is met Jezus van Nazaret, een machtig profeet in woord en daad in de ogen van God en van het hele volk. 20.Onze hogepriesters en leiders hebben Hem ter dood laten veroordelen en laten kruisigen. 21.Wij leefden in de hoop dat Hij degene was die Israël zou bevrijden, maar inmiddels is het de derde dag sinds dit alles gebeurd is. 22.Bovendien hebben enkele vrouwen uit ons midden ons in verwarring gebracht. Toen ze vanmorgen vroeg naar het graf gingen, 23.vonden ze zijn lichaam daar niet en ze kwamen vertellen dat er engelen aan hen waren verschenen, die zeiden dat Hij leeft. 24.Een paar van ons zijn toen ook naar het graf gegaan en troffen het aan zoals de vrouwen hadden gezegd, maar Jezus zagen ze

niet.’ 25.Toen zei Hij tegen hen: ‘Hebben jullie dan zo weinig verstand en zijn jullie zo traag van begrip dat jullie niet geloven in alles wat de profeten gezegd hebben? 26.Moest de messias al dat lijden niet ondergaan om zijn glorie binnen te gaan?’ 27.Daarna verklaarde Hij hun wat er in al de Schriften over Hem geschreven stond, en Hij begon bij Mozes en de Profeten.

28.Ze naderden het dorp waarheen ze op weg waren. Jezus deed alsof Hij verder wilde reizen. 29.Maar ze drongen er sterk bij Hem op aan om dat niet te doen en zeiden: ‘Blijf bij ons, want het is bijna avond en de dag loopt ten einde.’ Hij ging met hen mee en bleef bij hen. 30.Toen Hij met hen aanlag voor de maaltijd, nam Hij het brood, sprak het zegengebed uit, brak het en gaf het hun. 31.Nu werden hun ogen geopend en herkenden ze Hem. Maar Hij werd onttrokken aan hun blik. 32.Daarop zeiden ze tegen elkaar: ‘Brandde ons hart niet toen Hij onderweg met ons sprak en de Schriften voor ons ontsloot?’ 33.Ze stonden op en gingen meteen terug naar Jeruzalem, waar ze de elf en de anderen aantroffen, 34.die tegen hen zeiden: ‘De Heer is werkelijk uit de dood opgewekt en Hij is aan Simon verschenen!’ 35De twee leerlingen vertelden wat er onderweg gebeurd was en hoe Hij zich aan hen kenbaar had gemaakt door het breken van het brood.

Zingen: Hemelhoog 667 (Wees stil voor het aangezicht van God)

Preek

Meditatief orgelspel

Zingen: NLB 657: 1, 3 en 4 (Zolang wij ademhalen)

Dankgebed, voorbede, moment van stil gebed, Onze Vader in het Oekraïens via filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=5bKEXa5i9_o

Zingen: NLB 939: 1 en 3 ( Op U alleen, mijn licht, mijn kracht)

Zegen (gezongen amen)

Orgelspel

Na de dienst is er voor iedereen de gelegenheid om een kaarsje aan te steken aan de Paaskaars
Collectebestemmingen
1e collecte: 
ATD vierde wereld
Kvoor jongeren in achterstandswijken

Samen voor een wereld zonder armoede, hier en over de (taal) grenzen heen

ATD Vierde Wereld (All Together for Dignity) is een internationale mensenrechtenbeweging samen met de allerarmsten. Mede dankzij ATD Vierde Wereld is extreme armoede erkend als schending van Mensenrechten.

In deze organisatie werken mensen met verschillende politieke of (geloofs)overtuigingen samen aan een samenleving zonder armoede en uitsluiting. Zij gaan uit van (gelijk)waardigheid van iedereen. Ieder mens kan als volwaardig medeburger meebouwen en iets bijdragen aan menswaardig samen leven.

Door krachten te bundelen komen we verder.

Door de inzet en ervaringen van de meest uitgesloten mensen als uitgangspunt te nemen, wil ATD een einde maken aan extreme armoede en zo een vreedzame, inclusieve samenleving opbouwen.

Met een geloven in een samenleving waar plaats is voor iedereen
2e rondgang: bestemd voor onderhoud- en energiekosten

3e rondgang: bestemd voor pastoraat en kerkelijkctiviteiten

terug