zondag 5 juni 2022 om 10.00 uur

Morgendienst 1e Pinksterdag
Voorganger(s): Ds. G.C. Buijs
Ouderling(en): Mevr. N. Kroes-de Graaf
Organist: Dhr. M. de Jong

Liturgie Epe 5 juni 2022, Eerste Pinksterdag

Welkom en mededelingen

Moment van stil gebed

Zingen; Psalm 67: 1 en 2 (God zij ons gunstig en genadig)

Bemoediging en groet

Uitleg liturgisch bloemstuk

Zingen: NLB 632: 1 en 3 (Dit is de dag, die de Heer heeft gemaakt)

Leefregel

Zingen: Hemelhoog 420: 1, 2 en 4 (Heer, wijs mij Uw weg)

Gebed bij de opening van het woord

Kinderlied: https://www.youtube.com/watch?v=pZ5m3eEvjRs

Schriftlezing: Joël 2:25-3: 1-5 en Handelingen 2: 1-16 (NBV 21)

Joël 2: 25 - 3: 1-5

25.Ik zal jullie schadeloosstellen voor al die jaren waarin je oogst is opgevreten door sprinkhanen, zwerm na zwerm, door mijn grote leger, dat Ik op jullie had afgestuurd. 26.Jullie zullen weer volop te eten hebben, meer dan genoeg, en de naam van de HEER, je God, prijzen, want Ik heb wonderbaarlijk met jullie gehandeld; nooit meer zal mijn volk te schande staan. 27.Dan zullen jullie inzien dat Ik in Israëls midden ben, dat alleen Ik, de HEER, jullie God ben; nooit meer zal mijn volk te schande staan.

 

3.1.Daarna zal zich dit voltrekken:

Ik zal mijn geest uitgieten over al wat leeft.

Jullie zonen en dochters zullen profeteren,

oude mensen zullen dromen dromen,

en jongeren zullen visioenen zien;

2.zelfs over slaven en slavinnen

zal Ik in die tijd mijn geest uitgieten.

3.Ik zal tekenen geven aan de hemel en op aarde:

bloed en vuur en zuilen van rook.

4.De zon verandert in duisternis

en de maan in bloed

voordat de dag van de HEER komt,

groot en ontzagwekkend.

5.Dan zal ieder die de naam van de HEER aanroept ontkomen:

op de Sion, in Jeruzalem, is een toevlucht te vinden,

zoals de HEER heeft beloofd;

ieder die Hij roept zal worden gered.

 

Handelingen 2: 1-16

1.Toen de dag van het Pinksterfeest aanbrak waren ze allen bij elkaar. 2.Plotseling klonk er uit de hemel een geluid als van een hevige windvlaag, dat het huis waar ze zich bevonden geheel vulde. 3.Er verschenen aan hen een soort vlammen, die zich als vuurtongen verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten, 4.en allen werden vervuld van de heilige Geest en begonnen op luide toon te spreken in vreemde talen, zoals hun door de Geest werd ingegeven.

5.In Jeruzalem woonden destijds vrome Joden, die afkomstig waren uit ieder volk op aarde. 6.Toen het geluid weerklonk, dromden ze samen en ze raakten geheel in verwarring doordat iedereen hen in zijn eigen taal hoorde spreken. 7.Ze waren buiten zichzelf van verbazing en zeiden: ‘Het zijn toch allemaal Galileeërs die daar spreken? 8.Hoe kan het dan dat wij hen allemaal in onze eigen moedertaal horen? 9.Parten, Meden en Elamieten, inwoners van Mesopotamië, Judea en Kappadocië, mensen uit Pontus en Asia, 10.Frygië en Pamfylië, Egypte en de omgeving van Cyrene in Libië, inwoners van Rome die zich hier gevestigd hebben, 11.en ook mensen uit Kreta en Arabië, zowel Joden als proselieten – wij allen horen hen in onze eigen taal spreken over Gods grote daden.’ 12.Verbijsterd en geheel van hun stuk gebracht vroegen ze aan elkaar: ‘Wat heeft dit toch te betekenen?’ 13.Maar sommigen zeiden spottend: ‘Ze zullen wel dronken zijn.’

Toespraak van Petrus

14.Daarop trad Petrus naar voren, samen met de elf andere apostelen, verhief zijn stem en sprak de menigte toe: ‘U, Joden en inwoners van Jeruzalem, luister naar mijn woorden en neem ze ter harte. 15Deze mensen zijn niet dronken, zoals u denkt; het is immers pas het derde uur na zonsopgang. 16Wat hier nu gebeurt, is aangekondigd door de profeet Joël:

Zingen: NLB 871 (Jezus zal heersen waar de zon)

Verkondiging

Meditatief orgelspel

Zingen: NLB 686 (De Geest des Heeren)

Gebeden

Zingen: NLB 675 (Geest van hierboven)

Zegen (gezongen amen)

Collectebestemmingen
1e rondgang: ZWO

Samen werken aan een stabiele toekomst in Kameroen. Het ZWO project voor het jaar 2021/2022 is het doel dat door vele kerken op voordracht van Kerk in Actie is omarmd. Samen werken aan een stabiele toekomst in Kameroen.

De noordelijke provincies van Kameroen liggen in de Sahel zone: een regio met een droog klimaat. De Lutherse Broederkerk werkt met alle inwoners van dit gebied aan een duurzame en stabiele toekomst. Met een landbouwprogramma werkt ze aan voedselzekerheid. Daarnaast worden predikanten opgeleid om te werken aan een stabiele samenleving waarin verschillende religies in vrede samenleven.

 

De kerk is met 1300 kerken breed verspreid over heel Noord-Kameroen, een gebied zo groot als Nederland. Door klimaatverandering wordt het noorden van Kameroen steeds droger. De natuur is onvoorspelbaar. Verkeerd water- en grondgebruik maakt de situatie er niet beter op. De woestijn rukt op en verdrijft boerenfamilies van hun grond. Veel dorpsbewoners leven onder de armoedegrens. De Lutherse Broederkerk leert boerengezinnen duurzame landbouwtechnieken. Hun oogst levert meer op, ze leren die goed bewaren en voorkomen dat de bodem verder uitdroogt. Daardoor kunnen ze hun gezin voeden en kunnen hun kinderen naar school.

Al ruim vijftig jaar worden aan het theologische instituut van de kerk predikanten en kerkelijk werkers opgeleid op verschillende niveaus: van boeren die vrijwillig voorganger zijn tot volleerd predikanten. Ieder jaar worden veertig jongeren opgeleid: dertig volgen een bacheloropleiding theologie en tien een masteropleiding. De kerk verspreidt bijbels en liturgische materiaal in vijftien lokale talen. Voorgangers leren omgaan met problemen waar mensen in Noord-Kameroen mee te maken hebben. De strijdt tegen armoede en hoe men als christenen goed omgaat met moslims, die in het noorden in de meerderheid zijn.
2e rondgang: bestemd voor onderhoud- en energiekosten

3e rondgang: bestemd voor pastoraat en kerkelijke activiteiten

terug