De voorgangers van het eerste uur

het interieur van de Kapel
De voorgangers van het eerste uur


Wesseldijk werd in 1885 overgeplaatst naar Nijverdal, zijn opvolger was evangelist
C.B. Hondius, die tot 1888 in Epe bleef.
Na zijn vertrek was er niet direct een evangelist van de N.E.P.V.voor Epe beschikbaar en daarom besloot de Eper evangelisatievereniging zich los te maken van de N.E.P.V en op eigen benen te gaan staan.
Zij benoemde in 1888 als voorganger Hendrik Bos, een 30-jarige evangelist uit Meppel en daar voorganger van een Vrij-Evangelische evangelisatie.

Onder leiding van Bos maakte de evangelisatie van Epe zich ook los van Bethel in Emst. Zij verkreeg op 27 juli 1889 rechtsgeldigheid onder de naam ”Vereniging van Evangelisatie te Epe”, later gewijzigd in “Rechtzinnig Hervormde Evangelisatie te Epe”. Deze datum kan gezien worden als de stichtingsdatum van een zelfstandige evangelisatie, die later uitmonde in de Goede Herderkerk.

Het is triest dat Bos in 1891, op de jonge leeftijd van bijna 33 jaar, na een kort ziekbed kwam te overlijden, Zijn graf vindt u op het kerkhof aan de Tongerenseweg in Epe.

Als opvolger van Bos kwam in 1891 evangelist J.Wielenga uit Veendam naar Epe, hij nam in 1910, op een leeftijd van 66 jaar afscheid en in datzelfde jaar werd A.J.Fortuin uit Hoogeveen als voorganger van de Eper evangelisatie benoemd, Fortuin bleef tot 1921 en vertrok toen naar Dedemsvaart.  

terug